www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Eski Radarlar

Mammut

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: Mamut-aygıtının anteni

Antenne des Mammut-Gerätes

Resim 1: Mamut-aygıtının anteni

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 120 … 135 MHz
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı:
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 2 … 3,5 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 200 kW
Ortalama Güç: 8 kW
Aletli menzil: 300 km
Menzil Çözünürlüğü: 300 m
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı: 0,5°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi:
MTBCF:
MTTR:

Mammut

Mamut-aygıtı 2,20 … 2,50 m dalga boyunda çalışan bir sabit radar aygıtıdır. Anteni sabittir ve büyüklüğü 10 ila 30 m arasındadır. Yansıtıcı yüzeyi tel kafesle kaplanmıştır. Her birinde 16 dipol anten bulunan dört kattan meydana gelmiştir. Üstte ki iki kat gönderici, altta ki iki kat ise alıcı antenlerdir.

Antenin dönmemesi nedeniyle radar ışınların saptırılması elektronik olarak faz kaydırıcı gibi çalışan „elektriksel düzenleyici“ adı verilen bir aygıtla yapılır. Bu aygıt besleme hatları üzerindeki dolambaçlı yolları anahtarlayarak ışınları ana eksene göre ±55° lik açılar arasında saptırır. Bütün açılarda tarama yapabilmek için en az iki adet Mamut-aygıtı kullanmak gerekir. Bu iki aygıtın antenlerinden birinin bir yöne, diğerinin ise bu yöne tam zıt yöne bakması gerekir.

Bu aygıtın menzil hassasiyeti yaklaşık ±300 m, azimut açı hassasiyeti ise ±0,5° dir. Tesisin tüm ağırlığı yaklaşık 25 tondur. Mamut-aygıtı bir Malaja –aygıtı ile birlikte çalışabilir. Çok keskin bir dikey ışıma desenine sahip ve en üst ve alt anten katlarını kullanan bu Malaja-aygıtı bir ilave alıcı sistemidir. Bu sayede yükseklik açısı ölçümleri de yapılabilmekteydi.

Mamut-aygıtı 1944 yılında 3-boyutlu ve faz dizi antene sahip ilk radardı.