www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

CSU-CHILL Radar

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Antena Gregory a radarului CSU-CHILL
(© 2014 Colorado State University)

Ilustrație 1: Antena Gregory a radarului CSU-CHILL
(© 2014 Colorado State University)

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 2 735 MHz
(benzile S)
9 410 ±30 MHz
(benzile X)
perioadă de repetiţie a impulsurilor: 800 – 2500 µs
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: max: 2 kHz
durata impulsului de sondaj (τ): 0,3 – 1,0 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 1 MW
(Clistron)
25 kW
(Magnetron)
puterea medie: 1600 W 24 W
distanţa maximă fără ambiguităţi: 375 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,1° 0,3°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

CSU-CHILL Radar

Instalația radar meteo CSU-CHILL este situată în Greeley, în statul american Colorado, (40°26’46.99" N   104°38’12.84" W). Numele său este o combinație între inițialele Colorado State University (CSU) și University of CHicago-ILLinois (CHILL). Instalația de cercetare este operată de departamentele de Știința Atmosferei (ATS) și de Inginerie Electrică și Informatică (ECE) de la CSU. Acesta este sponsorizat de National Science Foundation (NSF).

Este un radar transportabil cu modele de antene cu dublă polarizare, aliniate coaxial la două lungimi de undă (banda X și banda S), care pot transmite în mod sincron. Radarul utilizează o antenă Gregory unică, cu focalizare decalată și un diametru al reflectorului de 8,5 m. Lobii săi laterali sunt extrem de mici: mai puțin de -50 dB în banda S și mai puțin de -70 dB în banda X.

Radarul servește ca instrument de instruire și cercetare pentru meteorologie radar, tehnologie radar și teledetecție. Funcționează cu două emițătoare în banda S cu un klystron (tip: Varian VA-87B/C) și în banda X cu un magnetron, precum și cu un sistem de recepție digitală. Radarul poate fi controlat local și prin conexiuni TCP/IP din sală de lectură a universității. Datele radar pot fi procesate în timp real în mai multe locații. Reflexivitățile măsurate și vitezele Doppler, precum și datele brute digitizate de la radar pot fi stocate și reîncărcate pentru o prelucrare ulterioară.

Antena este protejată de intemperii de un radom realizat din înveliș de nailon armat cu fibră de sticlă, stabilizat cu aer comprimat. Acest radom are un diametru ecuatorial de 22,3 m și o înălțime maximă de 16,2 m.

Sursa: Colorado State University

Galerie foto a radarului CHILL

Imaginea 2: Radomul stabilizat cu aer comprimat

Imaginea 3: Feedhorn pentru două benzi de undă