www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Uçağı Takılı Radarlar

AN/APN-242

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/APN-242

Resim 1: AN/APN-242

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 9 375 ±10 MHz
(X-bandı)
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı: 1 024 … 180 Hz
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 0,2 … 4,5 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 25 kW
Ortalama Güç:
Aletli menzil: 240 NM (≙ 445 km)
Menzil Çözünürlüğü:
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı:
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 12 ya da 45 devir/dak
MTBCF: > 1 000 h
MTTR:

AN/APN-242

AN/APN-242 X-bandında çalışan, uçağa takılı (borda), renkli ekrana sahip bir meteoroloji- ve yöngüdüm radarıdır. Bu radar, daha eski AN/APN-59 radarının yenilemek için Sperry Marine (şimdiki Northrop Grumman) tarafından geliştirilmiştir.

AN/APN-242 radarının anteni bir düz anten grubudur. Dönme- ve saptırma hareketi için, eski AN/APN-59 radarının mevcut düzenini ve bağlantı şasesini kullanır. Antendeki eleman dizileri uçak gövdelerini daha iyi algılar. Anten çizgesi elektronik kumanda ile küçük kalem demet veya geniş fan pervane biçiminde seçilebilir. Antenin kendisi serbestçe 360° dönebilir ve uçağın manevraları sırasında bir elektronik konum dengeleme (stabilizasyon) sağlamak için uçağın konum sensörlerine bağlanabilir. Mekanik dengeleme yöntemlerinin terk edilmesi sonucunda 50 kat daha iyi bir MTBF değerine ulaşılır.

AN/APN-242 radarının gönderici ve alıcısı yarıiletken teknoloji kullanır. Aynı zamanda, önceki sürümüne ait modüllerden üçte biri kadarının yeniden kullanılmasıyla sistemin başarısı ve büyük ölçekte güvenilirliği artar. Gönderim gücü en az 10 000 çalışma saati kapasitesine sahip bir magnetronla sağlanır. Gönderim darbe süresi (darbe tekrarlama frekansına oranla), Ara Frekans- ve video-yükselteç kazancı, bir çalışma modundan diğerine geçiş ve Yerleşik-Test-Aygıtı (BITE) bilgisayar kontrollüdür.

ASN-165 adlı ekranlar, gün ışığında bile izlenmesini sağlayabilen parlak renkli ya da siyah-beyaz görüntü sağlarlar. Ekranda, yüksek çözünürlüklü bu görüntüler ve radar resmi, uçağın hakiki istikamet (true heading), yere göre hız (ground speed) ve izleme açısı hatası (track angle error) gibi bilgilerle birlikte görüntülenir. Ekranda enlem/ boylam olarak coğrafik konumla birlikte çalışan haç biçimli imleç, paraşüt bırakma bölgesini (drop-zone) ve pist-pas geçme noktasını (waypoint identification) tanımak için yardımcı olur. Uçağın donanımına bağlı olarak, İstasyon-Tutma-Aygıtına (Station Keeping Equipment, SKE), Kendinden-Yeterli Yöngüdüm Sistemine (Self-Contained Navigation System, SCNS) ve Trafik Çarpışma Önleme Sistemine (Traffic Collision Avoidance System, TCAS) ait bilgiler de bu ekranda diğer bilgilerle birlikte görüntülenebilir. Ekranda gece görüş gözlüğüne uyumlu bir özel yeşil renk kullanılmaktadır.

Kaynak: