www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/APG-73

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Radarul de ghidare a armelor AN/APG-73 de pe avionul F/A-18 „Super Hornet“ al Marinei SUA (© 1995 by Raytheon)

Ilustrație 1: Radarul de ghidare a armelor AN/APG-73 de pe avionul F/A-18 „Super Hornet“ al Marinei SUA (© 1995 by Raytheon)

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă X
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: >60 NM
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

AN/APG-73

AN/APG-73 este un radar multifuncțional care funcționează în banda de frecvență X, dezvoltat de Hughes Aircraft Company Radar Systems, El Segundo, California (SUA) începând cu anii 1980. Radarul a fost operațional începând din 1992 pe avioanele de luptă F/A-18 ale US Navy și Marine Corps, precum și în forțele aeriene din Finlanda, Elveția, Malaezia, Australia și Canada. În cele din urmă, producătorul a fost Raytheon. Ultimul AN/APG-73 a fost livrat în 2006.

APG-73 este un radar complet digitalizat pentru utilizare atât în misiuni aer-aer, cât și aer-sol. Este un senzor de recunoaștere și de urmărire a țintelor complet coerent, multimodal, pentru toate condițiile meteorologice, care utilizează diferite modele de modulare și se bazează în principal pe designul predecesorului său, AN/APG-65, cu unele preluări de la APG-70 și APG-71. APG-73 folosește aceeași antenă și același transmițător cu tub cu unde călătoare ca și APG-65, dar a primit un nou procesor de date, o nouă sursă de alimentare și un nou receptor cu excitator. Aceste modernizări au avut ca rezultat o memorie mai mare, o lățime de bandă mai mare, o mai mare agilitate a frecvenței și o rată de eșantionare mai mare pentru conversia analogică-digitală. Aceste tehnologii avansate oferă sistemului capacități mult mai bune de contramăsuri electronice, în special cu ajutorul software-ului flexibil din procesoare, care permite radarului să se adapteze rapid la condițiile schimbătoare ale amenințărilor. Procesorul de semnal programabil permite, de asemenea, ca sistemul să se adapteze rapid la noi arme sau tactici prin modificări software (în loc de modificări hardware costisitoare). Conversia analogică-digitală mai rapidă a îmbunătățit puterea de rezolvare atât în ceea ce privește procesarea frecvenței Doppler, cât și în ceea ce privește gama de frecvențe. Acest lucru permite, de asemenea, o mai bună discriminare a țintelor foarte apropiate.

AN/APG-73 a fost înlocuit de AN/APG-79.