www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Uçağı Takılı Radarlar

ASTOR Gözetim Uçağı

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması
ASTOR
(Büyütmek için tıklayınız: 640·258 piksel = 20 kByte)

Resim 1: ASTOR radar sistemi taşıyıcısı „Global Express“ bombardıman uçağı

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: X-bandı
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı:
Gönderim Darbe Genişliği (τ):
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü:
Ortalama Güç:
Aletli menzil: 250 … 300 km
Menzil Çözünürlüğü: 1,18 m
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı:
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi:
MTBCF:
MTTR:

ASTOR Gözetim Uçağı

İngiltere’nin ASTOR (Airborne Stand-Off Radar) programının beyni ticari jet yolcu uçağına takılı yeryüzünü gözetlemek için bir pasif faz dizi anten kullanan bir radardır. Gözetim uçağının ASTOR radarı, halen Amerikan U-2 casus uçaklarında kullanılmakta olan Hughes (şimdi: Raytheon) firmasınca üretilmiş ”Geliştirilmiş Yapay Açıklıklı Tip 23“ MTI radarıdır („Advanced Synthetic Aperture Radar Type 23, ASARS-2)”. İngiliz „Marconi Radar & Countermeasures Systems“ firması ASTOR SAR sistemi için 4,6 m uzunluğunda uçağın öne yakın gövdesinin üzerinde bir radomla korunmuş yeni bir anten geliştirdi. Radar sistemlerinin son üreticisi olması hesabıyla „Raytheon” firması uygun özellikleri nedeniyle uzun menzilli „Global Express“ bombardıman uçağını tercih etti.

ASTOR SAR radarının arama modunun çözünürlüğü azdır ve hedef izleme çözünürlüğü çok yüksek olup, bu değer 30 cm nin altındadır. Anten ışıma diyagramı elektronik olarak kumanda edilir. Bu antenin uçağın gidiş yönünde ve buna zıt geri yönde gözlemin yapılamadığı bir „kör bölgesi“ bulunur. Radarın menzili en fazla 250 ila 300 km arasındadır. Radara elektro-optik duyucuların eklenmesi halen tartışılmaktadır, ancak bu konu henüz gerçekleşmedi.

İngiliz Savunma Bakanlığı ASTOR yer sistemlerinin taşınabilir modüler yapıda olmasını ve daha modern SAR- ve MTI radar aygıtlarının verilerini işleyebilecek yeteneğe getirilmesini istedi. 8 adete kadar yer istasyonu alınan bu verileri NATO, İngiltere ve K. İrlanda güvenlik sistemleri için hemen hemen gerçek zamanlı işleyebilmektedir.

Uçmağa hazır ilkörneğin 2007 yılında hazır olması ve silahlı kuvvetlere katılması ise 2008 yılında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Kaynaklar: