www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

ASTOR

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice
ASTOR
(faceţi click pentru mărire: 640·258px = 20 kByte)

Ilustrație 1: Global Express de la Bombardier cu sistemul radar ASTOR.

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă X
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

ASTOR

Programul britanic ASTOR (Airborne Stand-Off Radar) este, în esență, un radar de supraveghere la sol cu o antenă pasivă de tip phased array, bazat pe un avion de afaceri. Radarul pentru avioane de recunoaștere ASTOR este un radar SAR MTI bazat pe radarul Hughes (în prezent Raytheon) „Advanced Synthetic Aperture Radar Type 23 (ASARS-2)“, care era deja utilizat pe avionul de recunoaștere U-2 al US Air Force. Compania britanică „Marconi Radar & Countermeasures systems” a dezvoltat noua antenă mai lungă de 4,6 metri pentru sistemul ASTOR SAR, care este adăpostită într-un radom sub fuselajul față al aeronavei. În calitate de producător final al sistemului radar, Raytheon a ales aeronava cu rază lungă de acțiune Global Express de la Bombardier pentru caracteristicile sale favorabile.

ASTOR SAR avea un mod de căutare cu rezoluție mai mică și un mod de escortare a țintelor cu o rezoluție foarte mare la o distanță de mai puțin de 30 de centimetri. diagrama de radiație a antenei a fost măturat electronic, ceea ce înseamnă că a existat o „pâlnie moartă“ îngustă în direcția de zbor și în spate.

Ministerul britanic al Apărării a cerut ca sistemul terestru ASTOR să fie modular, transportabil și capabil să proceseze date de la radarele moderne SAR și MTI. Până la opt stații terestre primesc date radar și le analizează aproape în timp real atât pentru sistemele de securitate ale NATO, cât și pentru cele ale Regatului Unit.

ASTOR s-a alăturat armamentului Royal Air Force în decembrie 2008. Toate cele cinci avioane de recunoaștere construite cu acest radar au fost scoase din uz până cel târziu în 2021.

Surse: