www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

STIR

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: STIR

Ilustrație 1: STIR

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bande I bande K
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 1 800 sau 3 600 Hz
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 220 kW20 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 120 … 512 km36 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,4°0,3°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

STIR

STIR (abrevierea de la Signaal Tracking and Illuminating Radar ) este o familie de radare de control al armelor cu rază medie și lungă de acțiune, fabricate de Thales.[1] Cu diferite diametre de antenă, diferite puteri de transmisie și utilizarea a două benzi de frecvență diferite, acest radar poate fi adaptat la cerințele și condițiile diferitelor clase de nave.

În versiunea de bază, radarul este echipat cu transmițătoare atât în banda I, cât și în banda K. Antena pentru banda I este o antenă Cassegrain convențională. Acest sistem permite, de asemenea, iluminarea țintei cu un semnal de undă continuă pentru o linie de rachete semiactive (de exemplu Seasparrow, Aspide, ESSM, SM1, SM2) și pentru artileria navală de diferite calibre. Partea din spate a reflectorului secundar al antenei Cassegrain formează, de asemenea, reflectorul parabolic pentru sistemul în banda K. Diametrul reflectorului principal poate fi de 2,4m, 1,8m sau 1,2m. Versiunea STIR-IK Mk.2 are, de asemenea, o cameră optică sensibilă la infraroșu pentru urmărirea țintelor.

Versiunile mai vechi erau echipate cu un tub cu unde călătoare ca etaj de ieșire al transmițătorului. Cu toate acestea, există kituri de modernizare cu transmițătoare cu semiconductori, software nou și dispozitive de afișare care sunt utilizate pentru a prelungi durata de viață a sistemelor mai vechi.

Marina regală canadiană utilizează STIR cu antena mai mică sub denumirea AN/SPG-501 (pentru o bandă de frecvență) și AN/SPG-503 (pentru versiunea cu două benzi).

STING

STING este o versiune foarte miniaturizată a STIR, destinată în special utilizării pe nave mai mici. Acesta include o antenă cu bandă dublă de 1,2 m, transmițătoare cu semiconductori, noi algoritmi de urmărire a țintelor și dispozitive de ochire. Numele este un amalgam de STIR și NG, ceea ce înseamnă „Next Generation“.

Note de subsol și surse:

  1. Vă rugăm să nu îl confundați cu AN/SPG-60 de la Lockheed Martin, care se mai numește și STIR ca abreviere de la „Separate Target Illumination Radar“.
  2. Broșura producătorului pentru STIR 1.2 EO Mk2
  3. Broșura producătorului pentru STIR 2.4 HP
  4. Fișa tehnică a producătorului STIR 2.4 HP
  5. Broșură a producătorului pentru STING EO Mk II
  6. Prezentare pe internet a producătorului
Galerie foto de la STIR și STING

Imaginea 2: Antena STING

Imaginea 3: „Ezzat“, o navă de patrulare rapidă din clasa Ambassador Mk III a marinei egiptene, folosind STING.