www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Artisan 3D

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1:

Ilustrație 1:

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă E/F
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: > 200 km
capacitatea de separare în distanță: < 200 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: < 2,5°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 30 ture/minut
MTBCF: > 4 500 h
MTTR: < 0,5 h

Artisan 3D

Artisan 3D (Advanced Radar Target Indication Situational Awareness and Navigation) este un radar 3D pentru supravegherea suprafețelor aeriene și maritime, dezvoltat și construit de BAE Systems pentru Marina Regală Britanică. În cadrul Marinei Regale, înlocuiește radarul Type 996 și a fost desemnat Radar Radar Type 997.

Folosit la bordul fregatelor din clasa Duke (Type 23) ale Marinei Regale, acesta s-a dovedit a fi un radar de supraveghere superior, capabil să detecteze obiecte mici cât o pasăre, dar care zboară cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului. Radarul a fost proiectat pentru a fi mic, compact și ușor - cântărind doar aproximativ 700 kg în total - astfel încât întregul sistem să poată fi instalat în trei săptămâni. Potrivit BAE Systems, radarul are capacitatea de a-și îndeplini sarcinile în ciuda unui mediu de interferență comparabil cu aproximativ 10 000 de telefoane mobile care interferează.

Radarul funcționează fie în banda E, fie în banda F, cu o rază maximă de detecție de 200 km. Acesta este capabil să detecteze rapid și ușor bărci rapide de mici dimensiuni care manevrează, aeronave de mici dimensiuni și întreaga gamă de amenințări de pe mare sau din aer. Datorită funcției de urmărire 3D, Artisan 3D este capabil să detecteze mai mult de 800 de ținte simultan, permițând o evaluare sigură a situației și a mecanismelor de apărare necesare chiar și în situații critice. În general, acest lucru demonstrează capacitatea radarului de a funcționa în apropierea țărmului, o locație în care este mai probabil să aibă loc acte de război și să aibă un impact maritim. Deoarece funcțiile radarului sunt în principal o soluție software, actualizările și extinderile sunt posibile fără a fi necesară schimbarea hardware-ului costisitor. Datorită acurateței sistemului și imunității la interferențe, Royal Navy a propus ca și fregatele Type 26 să fie echipate cu acest radar.