www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/SPS-40

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Antena AN/SPS-40 la bordul distrugătoarelor din clasa Lütjens.
(© 2013 www.kriegsschiffe.net)

Ilustrație 1: Antena AN/SPS-40 la bordul distrugătoarelor din clasa Lütjens.
(© 2013 www.kriegsschiffe.net)

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 402,5 … 447,5 MHz
(bandă UHF)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: ø 257 Hz (staggered)
300 Hz (non-staggered)
durata impulsului de sondaj (τ): 60µs (long range mode)
 3µs (short range mode)
compressed to 1 µs (oder 0,6 µs)
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 200 - 255 kW
puterea medie: 2 kW
distanţa maximă fără ambiguităţi: 370 km
capacitatea de separare în distanță: 90 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: β=10,5°, ε=19°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 7,5 sau 15 ture/minut
(6 ture/minut in SPS-40 and -40A)
MTBCF:
MTTR:

AN/SPS-40

AN/SPS-40 este un radar primar 2D cu rază lungă de acțiune pentru recunoaștere aeropurtată pentru detectarea țintelor la distanțe medii și lungi. Acesta dispune de un receptor cu 10 canale (spațiere de frecvență de 5 MHz), eliminare a perturbațiilor și compresie separată a impulsurilor pentru rază lungă/rază scurtă de acțiune. Versiunea de bază (cu modificări minore pentru versiunile B, C și D) a fost concepută pentru o utilizare optimă a capacităților electronice cu o intervenție manuală redusă. Versiunea AN/SPS-40B a primit capacități de recunoaștere și precizie mai bune pe distanțe lungi, instalare ușoară la o greutate redusă, cu o ușurință dovedită de întreținere și operare. Banda UHF utilizată oferă un grad ridicat de independență față de influențele meteorologice și este doar puțin periclitată de rachetele antiradar. Calea de recepție este complet tranzistorizată și oferă o bună respingere a țintei fixe bazată pe procesarea digitală a semnalului. Receptorul are o sensibilitate (MDS) de −115 dBm cu o cifră de zgomot de 4,2.

Reflectorul parabolic este o construcție ușoară cu zăbrele, acoperită cu o plasă de sârmă, ceea ce asigură o greutate proprie redusă și o sarcină redusă la vânt. Un radiator dublu este polarizat orizontal pentru radarul primar și conține radiatoare polarizate vertical pentru radarul secundar integrat pentru discriminarea prieten/învins. Radiatoarele pentru radarul primar sunt radiatoare cu fantă pe un rezonator cu cavitate de mică adâncime și asigură o bună iluminare a reflectorului. Aceasta formează apoi un caracteristica tip evantai cu o lățime de 19° pe verticală și 10,5° pe orizontală. Antena are un câștig de antenă de 21 dB cu o atenuare a lobului lateral de 27 dB.

Transmițătorul cu semiconductori dezvoltat pentru AN/SPS-40 înlocuiește tetrodul autooscilant anterior, ceea ce duce la noua denumire AN/SPS-40E. Puterea nominală a transmițătorului de 250 kW este obținută prin conectarea în paralel a 112 module de amplificare a puterii dispuse în două grupuri de câte 56 de module. Tehnologia Stripline este utilizată în divizoarele mari de putere 56:1. Comparativ cu versiunea cu tuburi, tehnologia cu semiconductori oferă performanțe semnificativ îmbunătățite, stabilitate și ușurință în întreținere. (În practică, vechea versiune cu tuburi era extrem de sensibilă la vibrațiile tunurilor de pe navă).

Datorită designului său, transmițătorul cu semiconductori este foarte redundant. Se preconizează o fiabilitate de 90% pe o perioadă de 90 de zile de funcționare fără întreținere, timp în care raza maximă de acțiune posibilă a radarului poate fi redusă cu mai puțin de 11%. Modulele de 112 transmițătoare, precum și blocurile de alimentare cu energie electrică ale acestora, sunt identice din punct de vedere al designului și sunt interschimbabile. În cazul unei defecțiuni a unui modul, raza de acțiune este doar puțin afectată. Radarul rămâne pe deplin operațional și capabil să detecteze ținte.

Această tehnologie a semiconductorilor oferă, de asemenea, o flexibilitate tactică inerentă. De exemplu, puterea de transmisie este reglabilă. Ca urmare, navele își pot reduce vulnerabilitatea la recunoașterea inamicului, menținând în același timp toate capacitățile de supraveghere aeriană. În cazul în care situația tactică necesită tăcere radio, transmițătorul cu semiconductori poate răspunde imediat. În mod similar, dacă este necesar, transmițătorul va transmite imediat la putere maximă după o singură apăsare de buton. Este posibilă și o schimbare de frecvență de la un impuls de transmisie la altul. Un sistem unic de control automat al nivelului reduce nevoia de întreținere. Acest sistem detectează și compensează în mod automat degradările puterii de transmisie.

Radarul AN/SPS-40 este încă utilizat, de exemplu, de către Marina din Bangladesh pe nava din clasa Hamilton Somudra Joy. (Cu toate acestea, antena nu mai este vizibilă în fotografiile realizate după 2012). În cele mai multe cazuri, AN/SPS-40 a fost înlocuit cu mai modernul AN/SPS-49(V) la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Versiuni și modernizări:

Sursa: