www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

SMART-L

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice
Antenna of the SMART-L, © Thales Naval Nederland

Ilustrație 1: Antena radarului SMART-L

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă D
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 400 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 2,2°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 12 ture/minut
MTBCF:
MTTR:

SMART-L

SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting) este o versiune a familiei de radare 3D multibeam SMART de succes care funcționează în banda de frecvență D (denumită în mod tradițional banda L - de unde și „L“-ul din denumire). Acesta a fost dezvoltat în conformitate cu cerințele NATO pentru specificațiile radarului de recunoaștere aeropurtată cu rază medie de acțiune și îndeplinește următoarele sarcini:

Datorită puterii sale mari de transmisie, SMART-L poate localiza, de asemenea, ținte aeriene cu o suprafață de reflexie efectivă foarte mică, cum ar fi aeronavele și rachetele foarte mici. Datele tridimensionale precise ale țintelor din SMART-L contribuie semnificativ la evaluarea situației de amenințare chiar și în scenarii de atac complicate și permit radarului de control al armelor să se fixeze rapid pe țintele care se apropie.

Antena phased array este formată dintr-un total de 24 de rețele liniare (grupuri de antene), dintre care numai 16 rețele sunt utilizate în momentul transmiterii. Controlul de fază al energiei RF realizează atât direcționarea verticală a fasciculului, cât și stabilizarea antenei. Energia primită trece printr-o rețea de fază și generează o eșalonare a 14 unghiuri de elevație diferite în intervalul 0-70°, care sunt procesate în paralel în 24 de canale de recepție. În plus, semnalele de ieșire ale etapelor de formare a graficului trec printr-un procesor Doppler pentru suprimarea țintelor fixe și determinarea rapidă a informațiilor privind direcția și viteza pentru ghidarea țintelor. O hartă a țintelor fixe și o hartă a straturilor de interferență permit, de asemenea, detectarea și escortarea țintelor cu zbor tangențial și a purtătorilor de interferență. Până la 1000 de ținte aeriene sunt distinse prin procesarea semnalului. Un canal dedicat permite detectarea și urmărirea automată a până la 100 de ținte marine. Datele sunt transmise către un post de control și, de asemenea, direct către sistemele de ghidare a armelor.

Echipament:

Galerie de imagini de la SMART-L

Imaginea 2: Fregata „De Zeven Provinciën“ a Koninklijke Marine din Țările de Jos, echipată cu SMART-L și APAR