www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

RP-5G

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Precision approach radar RP-5G

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 9 250 - 9 500 MHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 1,8; 2; 2,2 kHz ±10%
durata impulsului de sondaj (τ): 0,5 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 2 · 150 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 30 km
capacitatea de separare în distanță: 120 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: course: β= 0,62° ±0,12°;
glide path: ε = 0,44°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

RP-5G

RP-5G este un radar de apropiere de precizie de la fosta companie TESLA Pardubice. Acesta este încă în funcțiune pe multe aeroporturi din Europa de Est și Asia, iar companiile din Europa de Est oferă numeroase oferte de modernizare.

Practic, RP-5G este format din două radare independente: unul pentru curs și unul pentru traiectoria de planare. Fiecare unitate individuală este un radar cu diversitate de frecvență cu două emițătoare magnetronice acordabile identice. Distanța de frecvență dintre aceste emițătoare este de 150 MHz, iar intervalul de timp dintre cele două impulsuri de transmisie este de 1 µs. Se utilizează trei frecvențe diferite de repetiție a impulsurilor, care au un raport de 9:10:11 și se repetă la fiecare trei perioade de impuls. Această măsură reduce efectul vitezelor oarbe din sistem pentru suprimarea țintelor fixe. Împreună cu cele două frecvențe de transmisie diferite, nu pot apărea viteze oarbe. Frecvența intermediară în receptoare este de 30 MHz cu o lățime de bandă de 3,2 MHz. Figura de zgomot a receptorului este de 8 dB.

Antenele sunt formate din reflectoare parabolice, radiatoare și polarizatoare. Antena cu curs orizontal se înclină fie la ±10°, fie la ±15° față de linia mediană. Se poate seta o înclinare mecanică de -2,5° … +7,5°. Antena traiectoriei de planare aliniate vertical se pivotează cu -1° până la +9° față de orizontală. Un ciclu complet de pivotare este executat în aproximativ 0,6 Hz, rata de reînnoire a datelor fiind de cel puțin 1 Hz. Se poate utiliza polarizarea liniară sau circulară. Deoarece polarizarea circulară suprimă ușor reflexiile de la hidrometeorii distribuiți într-o țintă de volum (zona de ploaie), acest tip de polarizare permite o mai bună detectare a țintelor punctiforme (aeronave) în această țintă de volum.