www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Morava

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Antena parabolică a radarului M10 "Morava".
(Cu permisiunea NRPL-Group)

Ilustrație 1: Antena parabolică a radarului M10 "Morava".
(Cu permisiunea NRPL-Group)

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 2,7 … 2,9 GHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor: 1,1 … 1,4 ms
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ): 1 µs și 75 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 15 sau 25 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 60 sau 80 NM
capacitatea de separare în distanță: < 225m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,3°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 12 sau 15 ture/minut
MTBCF:
MTTR:

Morava

Radarul primar ATC „Morava“ M10 a fost dezvoltat în conformitate cu recomandările OACI și EUROCONTROL și a fost fabricat la Kunovice (Republica Cehă). Este un radar modern, fabricat în întregime cu ajutorul tehnologiei semiconductorilor și care funcționează în banda S (denumire IEEE) sau în banda E (denumire NATO). Are un design redundant care este protejat împotriva defecțiunilor tehnice, ceea ce asigură costuri de întreținere reduse.

Sistemul radar "Morava" este format dintr-o antenă cu reflector parabolic dublu-curbat desfășurată pe un turn și un container de echipamente adiacent cu aparatura electronică. Aceasta este alimentată de două radiatoare tip corn și generează un diagramă cosecantă pătrată. În timpul recepției, diagrama de antenă este împărțită într-o fascicul înalt și fascicul jos pentru a obține o rază de acțiune bună chiar și în cazul unor interferențe puternice cu ținte fixe. Polarisoarele integrate în sistemul de ghid de undă și controlate de software pot comuta între polarizarea liniară orizontală și polarizarea circulară, oferind astfel o protecție eficientă suplimentară împotriva interferențelor meteorologice puternice. Toate subsistemele importante sunt redundante și garantează funcționarea neîntreruptă chiar și în cazul unor defecțiuni neprevăzute. Platforma rotativă a antenei este acționată de două motoare, iar poziția exactă este transmisă de două encodere optice precise, cu o precizie de 16 384 de unghiuri diferite în cerc complet.

Transmițătorul este controlat în mod complet coerent și utilizează 12 (pentru raza de acțiune de 60 mile marine) sau 24 (pentru raza de acțiune de 80 mile marine) module de amplificare răcite cu aer, cu o sursă de alimentare sigură. Structura modulară permite lucrări de întreținere și înlocuirea modulelor în timpul funcționării. Forma impulsului transmis este un impuls scurt de undă pătrată comutat cu durata de 1 µs, care alternează cu un impuls de transmisie neliniar modulat în frecvență cu durata de 75 µs. Lățimea de bandă a emițătorului asigură o rată de compresie a impulsurilor de 75 prin intermediul unui filtru digital special reglat. Ambele forme de impulsuri sunt generate de un sintetizator digital de frecvență.

Receptoarele superheterodine duble asigură o gamă dinamică ridicată de 90 dB și dispun de un sistem BITE. Procesorul de semnal radar utilizează filtrele Doppler pentru a detecta țintele în mișcare și asigură o probabilitate de detecție ridicată de 90 %, cu o rată extrem de scăzută de alarme false (< 4 pe revoluție). Datele radar sunt furnizate în format ASTERIX sau în orice alt format, dacă este necesar, și sunt afișate pe ecrane multifuncționale și monitoare de operare ușor de utilizat, instalate pe calculatoare cu sisteme Linux, care permit, de asemenea, înregistrarea și redarea situațiilor din spațiul aerian și analiza statistică pe o perioadă mai lungă de timp.