www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Alenia Marconi ALE 3x5

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice
Selenia
(faceţi click pentru mărire: 800·600px = 49 kByte)

Ilustrație 1: Antena ALE 335 L ATC de la Alenia cu unitatea radar secundară ALE 9

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă L
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

Alenia Marconi ALE 3x5

Deși această antenă radar de control al traficului aerian este una dintre cele mai mari de acest tip, cu o lungime de 13,5 metri și o înălțime de 5,2 metri, are un avantaj major: nu are nevoie de un radom care să o protejeze de intemperii și să îi afecteze performanța. În funcție de aplicație, cântărește între 5 și 10 tone și este proiectată să reziste chiar și la cele mai puternice vânturi.

Dispozitivul poate fi utilizat ca radar primar pentru controlul zonei terminale, acoperind o zonă cu o rază de 15 mile marine, pentru controlul zonei terminale extinse cu o rază de 90 de mile și ca radar de rută pentru controlul traficului aerian al zonelor aflate pe o rază de 190 de mile de la antenă.

Numărul 5 din denumire reprezintă totalul de 5 diagrame de antenă cu care funcționează antena. Una din diagramele de antenă este rezervată pentru observații meteorologice.

Antena este alcătuită din 192 de module identice de 40 x 80 cm, instalate în 12 rânduri de câte 16 unități pe cadrul antenei. Detectarea îmbunătățită a aeronavelor care zboară pe verticală deasupra antenei se realizează prin instalarea rândului inferior de module de antenă la un unghi ușor în sus.