www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Martello S 743

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice
Marconi Martello 743-D
(faceţi click pentru mărire: 800·891px = 145 kByte

Ilustrație 1: Marconi “Martello” 743-D transportable long range, 3D- surveillance radar

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă D
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

Martello S 743

Martello S 743 este un radar cu rază largă de acțiune care funcționează în bandă L (denumire IEEE) sau în bandă D (denumire NATO) cu o antenă de tip phased array. Aceasta constă din elemente de antenă liniară de înaltă precizie, tăiate cu laser, care sunt grupate ca rețele orizontale și stivuite pe verticală. Fiecare grup este echipat cu propriul receptor. Prin controlul precis al fazei și amplitudinii pentru fiecare element de antenă, lobii laterali sunt menținuți la un nivel extrem de scăzut. Rețeaua de antene este alimentată de module emițătoare în tehnologie cu semiconductori al căror control al fazei permite o focalizare precisă a fasciculului.

La fiecare rotație, fiecare unghi de elevație este scanat o dată, rezultând o diagramă cosecantă pătrată eșalonată. Semnalele de ecou ale diagramelor individuale suprapuse sunt reduse la un număr minim de lovituri prin procesare monopuls.

Un procesor de semnal echipat cu tehnologie informatică modernă comută pe diferite moduri de protecție împotriva interferențelor în funcție de o hartă de dezordine actualizată automat pentru suprimarea țintelor fixe. Procesarea frecvenței Doppler poate, de asemenea, să suprime în mod eficient tipurile combinate de interferențe fără a reduce semnificativ raza de acțiune. Această procesare a semnalelor este realizată de mai multe procesoare care lucrează în paralel.

Un sistem automat de rutine de testare (BITE) detectează modulele defecte și le înlocuiește automat cu module de înlocuire redundante.

Un radar secundar integrat cu procesare în modul 4 permite corelarea datelor primare și secundare înainte ca acestea să fie transmise la centrul de control, așa cum se întâmplă de obicei cu radarele digitale.

Aceeași antenă este utilizată pentru radarul spaniol Lanza, dar completată cu o antenă IFF/SIF de la INDRA.