www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/TPS-71 (ROTHR)

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Câmpul antenei de recepție are o lungime de 2,6 km.

Ilustrație 1: Câmpul antenei de recepție are o lungime de 2,6 km.

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 5 − 28 MHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 200 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 926 − 2  963 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

AN/TPS-71 (ROTHR)

AN/TPS-71Relocatable Over-The-Horizon Radar (ROTHR) este un radar tactic bistatic HF bazat pe uscat, deasupra orizontului (backscatter), capabil să recunoască poziția rachetelor și a navelor în sprijinul formațiunilor tactice. La alegerea operatorului, sistemul poate fi utilizat pentru supravegherea și urmărirea tuturor țintelor dintr-o anumită zonă de interes special sau în zona respectivă pentru a evalua puterea unei forțe de atac. Capacitatea de desfășurare a ROTHR implică emițătoarele, receptoarele și centrul de control, toate acestea fiind instalate în containere standard. Aceste containere pot fi transportate cu ușurință într-o nouă locație pe uscat, pe mare sau pe calea aerului. Rețelele de antene cu cabluri de alimentare nu sunt afectate de relocalizare. Noile amplasamente trebuie să fie deja pregătite cu antene gata cablate.

Sistemul ROTHR trebuie să se adapteze continuu la condițiile ionosferice în schimbare. Aceste condiții sunt elucidate cu ajutorul unor radare speciale care măsoară înălțimea stratului reflectorizant din ionosferă. Cu astfel de măsurători, radarul se poate adapta la condițiile ionosferice în schimbare, ziua, noaptea sau în orice moment al anului.

Radarul este format din trei ansambluri independente: ansamblul transmițător, ansamblul receptor și centrul de control. Pozițiile transmițătorului și receptorului sunt stabilite la o distanță de 92 până la 185 km. Poziția transmițătorului asigură iluminarea cu unde electromagnetice la comanda centrului de control. De asemenea, este responsabilă pentru operarea radarelor de măsurare suplimentare. Transmițătorul este construit în tehnologia semiconductorilor și transmite cu aproximativ 200 kW în banda de frecvență de la 5 la 28 MHz într-un sector cu o lățime de aproximativ 64° până la o distanță de 926 până la 2 963 km. Rezoluția la distanță este posibilă prin modularea semnalului transmis la 25 kHz. Frecvența la care este transmis semnalul depinde de condițiile determinate în ionosferă. Câmpul de antene pentru recepție are 372 de perechi de radiatoare distribuite pe o lungime de 2,58 km. Acestea trebuie să fie distanțate cu o precizie de mai puțin de 4 cm una de cealaltă și de la un capăt la altul. Fiecare pereche de antene are propriul receptor și propriul convertor analogic/digital. În poziția de receptor, se formează modele de recepție pivotante electronic. Acest lucru se face într-un procesor de semnal, care calculează, de asemenea, distanța, evaluează frecvențele Doppler și generează țintele. Țintele detectate, împreună cu datele brute ale acestora și cu semnalele radarelor de măsurare, sunt trimise la centrul de control pentru o evaluare ulterioară.

ROTHR asigură recunoașterea și escortarea țintelor într-un număr de sectoare numite „zone de iluminare“, „Dwell Illumination Regions“ (DIR), care sunt selectate de către operator. Sistemul poate monitoriza până la 12 astfel de DIR-uri în același timp și își concentrează puterea de transmisie în fiecare sector timp de până la 49 de secunde. ROTHR poate funcționa, de asemenea, în multiplex cu diviziune în timp, astfel încât atât aeronavele, cât și navele pot fi urmărite simultan.

Centrul de control este centrul nervos al sistemului și este responsabil pentru procesarea informațiilor reflectate de țintă. În acest centru, utilizatorii comunică cu sistemul prin intermediul unor stații de lucru cu ecran controlate de un subansamblu de prelucrare a datelor. Sistemul funcționează în mare parte în mod automat, dar automatizarea poate fi anulată manual, dacă este necesar. Centrul de control poate fi operat fie împreună într-una dintre poziții, fie separat prin intermediul unei legături radio prin satelit. Această ultimă opțiune de configurare are ca rezultat reduceri semnificative ale costurilor de operare și întreținere, deoarece utilizatorii radarului îl pot opera de la distanță din locații îndepărtate.

Galerie foto a AN/TPS-71

Imaginea 2: Poziția transmițătorului

Imaginea 3: Antena de emisie