www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Tiratron

Anod
Rețea
Heizung
Catod
Acest punct
indică
umplerea
cu gaz

Ilustrație 1: Simbol în circuitele electronice

Anod
Rețea
Încălzitor
Catod
Acest punct
indică
umplerea
cu gaz

Ilustrație 1: Simbol în circuitele electronice

Tiratron

Ilustrație 2: Tiratronul
TGi-700_25

Ilustrație 2: Tiratronul
TGi-700_25

Un tiratron este un tub electronic umplut cu gaz, similar ca structură cu un tub de amplificare (trioda). Gazul de umplere foarte diluat este, de exemplu, vapori de mercur, xenon, neon și, în aplicații speciale care necesită timpi de comutare foarte scurți, cum ar fi radarul, cu hidrogen. Un tiratron este format dintr-un catod încălzit, una sau mai multe grile și un anod. Spre deosebire de tubul amplificator, thyratronul cunoaște doar stările „blocat“ și „aprins“. Prin urmare, acesta este utilizat ca întrerupător electronic.

Imaginea 3: Tiratroni cu carcasă ceramică

Imaginea 3: Tiratroni cu carcasă ceramică

În starea inițială, acest tub este blocat. Grila are o tensiune de polarizare negativă în raport cu catodul. Anodul are o tensiune pozitivă, care poate fi de câteva mii de volți. În starea blocată, nu circulă curent anodic și are o rezistență internă foarte mare, de câțiva megohmi.

Un scurt impuls pozitiv al acului (numit de obicei impuls de declanșare) depășește tensiunea de polarizare negativă de pe grilă. Acest potențial pozitiv de la rețea aprinde tubul și acesta este ciclat foarte repede. În stare aprinsă, are o rezistență internă foarte scăzută, de ordinul a câtorva ohmi. Circulă un curent anodic foarte puternic.

Odată ce acest tub s-a aprins, el nu mai poate fi influențat de rețea. Rețeaua este învăluită de ionii gazului aprins și nu mai are nicio funcție. Tiratronul se comportă acum ca un tub redresor umplut cu gaz. Curentul anodic curge până când tensiunea dintre anod și catod diferă de o anumită valoare. Singura modalitate de a stinge tiratronul este de a reduce tensiunea anodică sub această tensiune de aprindere. În modulatorul radar, acesta este momentul în care lanțul de întârziere este descărcat ca un depozit de energie. O nouă aprindere poate avea loc numai după un timp de recuperare de câteva microsecunde.

Din cauza tensiunii anodice foarte ridicate, anodul este de obicei plasat în partea superioară a becului de sticlă, ceea ce conferă tubului un aspect de modă veche. Datorită gazului ionizat, atunci când este aprins, acesta strălucește ca o lampă cu incandescență. La tensiuni anodice extrem de ridicate, tiratronii ar putea fi o sursă de radiații de interferență cu raze X. Aceste radiații de interferență cu raze X sunt adesea considerate a fi cauza cancerelor ulterioare la soldații radar, care au fost uneori expuși la aceste radiații fără protecție. Radarele moderne nu mai folosesc tiratroni. Această funcție este preluată în totalitate de componente semiconductoare, cum ar fi tiristoarele sau triacurile.