www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Bugetul tipic de pierdere a radarului de căutare

ComponentaSimbolvaloare tipică
Pierdere atmostferică La1.2 dB
Pierderea de formă a fasciculului Lant1.3 dB
Factor de lățime a fasciculului LB1.2 dB
Pierderea de adaptare a filtrului Ln0.8 dB
Pierderea de fluctuație (pentru Pd=0.9) Lf8.4 dB
Pierderea de integrare Li3.2 dB
Pierdere diversă de prelucrare a semnalului Lx3.0 dB
Pierderea pe linia de recepție Lr1.0 dB
Pierderea pe linia de transmisie Lt1.0 dB
Pierderea totală a sistemului Ltotal21.1 dB

Tabelul 1: Bugetul tipic de pierderi al radarului de căutare

Bugetul tipic de pierdere a radarului de căutare

Fiecare sistem radar are pierderi diverse. Unele dintre acestea pot fi prevenite sau cel puțin reduse de un radar bine proiectat. Unele pierderi pot fi chiar reduse la minimum prin întreținere.

Dar, din păcate, cele mai multe dintre aceste pierderi sunt inevitabile. Suma pierderilor din tabelul 1 este declarată foarte pesimistă lățimea valorii de 21,1 decibeli. Radarele bine proiectate au o pierdere mai corectă de aproximativ 13 … 15 decibeli în cea mai mare parte.

Pierderi atmosferice

Acestea sunt pierderi datorate absorbției atmosferice de către atmosferă. Ele depind de frecvența de operare a radarului, de distanța până la țintă și de unghiul de elevație al țintei în raport cu radarul. Aceste pierderi sunt nesemnificative la frecvențe joase mai mici de 3 GHz în condiții de vreme senină.

pierderi
lovituri pe scanare
timp de așteptare

Figure 1: Beam-shape Loss for radar needing 8 hits per scan

pierderi
lovituri pe scanare
timp de așteptare

Ilustrație 1: Pierderea formei fasciculului pentru un radar care are nevoie de 8 lovituri pe scanare

Pierderea de formă a fasciculului

Acest termen de pierdere ține seama de faptul că, pe măsură ce fasciculul parcurge ținta, amplitudinea semnalului impulsurilor integrate coerent sau necoerent variază. Din cauza pierderii de formă a fasciculului, nu se poate realiza întregul câștig de integrare al integratorului. Din manualul Skolnik Radar Handbook, valorile tipice sunt:

În cazul radarelor cu rețea de fază, fasciculul nu se deplasează continuu (în majoritatea cazurilor), ci în pași discreți. Acest lucru înseamnă că radarul cu rețea fazată poate să nu îndrepte fascicululul direct spre țintă. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că câștigul antenei utilizat în ecuația de rază de acțiune a radarului nu va fi valoarea sa maximă. Ca și în celelalte cazuri, aceste fenomene sunt luate în considerare prin includerea unui termen de pierdere numit, în acest caz, pierdere de formă a fasciculului.

Factorul de lățime a fasciculului

Lățimea fasciculului azimutal al antenei radar nu are aceeași valoare în toate unghiurile de elevație. Acest lucru se rezumă la un factor de pierdere suplimentar.

Pierdere de fluctuație

Această pierdere relativ mare este rezultatul fluctuației valorilor secțiunii transversale a radarului. Fluctuațiile sunt dependente de frecvență!

Pentru a depăși o parte din fluctuațiile dimensiunii țintei, multe radare utilizează două sau mai multe frecvențe de iluminare diferite. Diversitatea de frecvență utilizează de obicei două emițătoare care funcționează în tandem pentru a ilumina ținta cu două frecvențe separate.

Pierderi diverse în procesarea semnalelor

Dacă radarul utilizează un MTI cu o formă de undă PRF eșalonată și o bună proiectare a eșalonării MTI și PRF, acesta va suferi o pierdere de procesare a semnalului de până la 3 dB.

Pierderi la linia de transmisie

De obicei asociate cu ghidurile de undă și alte componente dintre amplificatorul de putere și antenă. Acestea sunt de obicei între 1 și 2 dB într-un radar bine proiectat.

Pierderi la linia de recepție

Asociate în mod obișnuit cu ghidurile de undă și alte componente dintre antenă și amplificatorul RF. Acestea sunt, de asemenea, de obicei de 1 până la 2 dB pentru un radar bine proiectat. Dacă cifra de zgomot este raportată la terminalele antenei, pierderile de recepție sunt incluse în cifra de zgomot.